Wednesday, August 29, 2018

RM10 juta biasiswa disediakan TNB kepada 1,000 pelajar ijazah pertama

Tags

Sejak 1993 TNB menerusi Yayasan Tenaga Nasional memperuntukkan lebih RM1 bilion sebagai biasiswa dan pinjaman boleh ubah kepada 11,000 pelajar cemerlang.

Leo Moggie. Gambar: thesundaily.my

KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Bhd (TNB) memperuntukkan biasiswa bernilai RM10 juta kepada 1,000 pelajar institusi pengajian tinggi awam tahun ini.

Pengerusinya Tan Sri Leo Moggie berkata pemberian biasiswa khas itu disasarkan kepada pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah.

“Buat permulaan, biasiswa ’My Brighter Future’ ini diberikan kepada 1,000 pelajar yang berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah pertama dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM),” katanya pada sidang akhbar selepas majlis penyerahan biasiswa, di sini, hari ini.

Sejak 1993, TNB menerusi Yayasan Tenaga Nasional memperuntukkan lebih RM1 bilion sebagai biasiswa dan pinjaman boleh ubah kepada 11,000 pelajar cemerlang.

Moggie berharap bantuan kewangan itu akan membantu keluarga berkenaan membiayai kos pendidikan anak-anak dan membantu mereka keluar daripada belenggu kemiskinan.

Sumber: Bernama

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon